Al mijn leven lang hou ik van planten. En toch heb ik ooit iets opmerkelijks gedaan: de voortuin van ons pasgekochte huis veranderde ik in een kiezeltuin.
Ondanks mijn passie voor planten, volgde ik de trend in mijn omgeving. Iedereen wilde wel groen, maar zonder veel onderhoud.
Toen we ons huis kochten in 2010, ontwiep ik een voortuin met kiezels. De buxushagen en twee bolboompjes vormden de kers op de taart.
Zo hadden we toch wat groen, maar hoefden we er bijna niks aan te doen. Handig in combinatie met werken en hobby’s. Jarenlang was ik er tevreden over & de tuin bleef er ook altijd hetzelfde uitzien.
De voortuin lag erbij als een doods maanlandschap.
Een omslagpunt tijdens corona
De pandemie veranderde alles. Ik werkte veel thuis en dat opende mijn ogen voor de levensloosheid van mijn eigen tuin.
Ik koos zelf ooit voor een kiezeltuin en snap waarom iemand dat doet: je wilt weinig onderhoud.
Maar nu verlangde ik naar meer leven in mijn tuin, naar een plek vol vogels, bloemen, bijen en vlinders, zonder dat dit een berg extra werk met zich meebracht.
Droge hete zomers
De laatste jaren zag ik mijn eigen tuin kreunen onder de hete zomers. De buxusmot vrat het weinige groen in mijn tuin kaal. Sommige buxusstruiken overleefden wel, maar gingen ten onder aan de hete droge zomers.
Het besluit om te ontharden
Tijdens de lockdown had ik tijd teveel, dus namen we het besluit om de voortuin de ontharden. Alle kiezel ging eruit. In afwachting van een ander tuinontwerp, beslisten we vrij impulsief om de voortuin in te zaaien met een bloemenmengsel.
Eenjarig bloemenmengsel in de voortuin
Een eenjarige bloemenweide of bloemenakker is makkelijk te zaaien op een hoekje in je tuin.
Op grotere oppervlaktes kan ook, bijvoorbeeld op een stuk braakliggend grond of als je tuin nog aangelegd moet worden. Het is niet duur en je hebt relatief snel bloei na 8 weken, gedurende de hele zomer.
Het was eigenlijk de eerste keer dat ik echt aan de slag ging met een eigen bloemenweide.
Hoe kijk ik terug op mijn eerste bloemenweide in de voortuin?
6 weken later…
Mijn voortuin leek in eerste instantie op een grote onkruidvlakte leek. Ik moet toegeven dat de eerste weken na het zaaien de twijfel soms toesloeg.
Even heb ik eraan gedacht om een rustiek bordje “Bloemenweide” in de tuin te kloppen. Dit om duidelijk te maken aan voorbijgangers dat mijn voortuin een bloementapijt in wording was.
Ik begon ook meer en meer sceptisch te worden. Zou er écht al na 8 weken bloei zijn, zoals het bloemenmengsel belooft?
Maar eind mei, begin juni was het ineens zover: de eerste bloemen zijn er. En de bloei heeft aangehouden tot eind oktober.
De eerste ster van de bloemenweide
In de eerste fase was het vooral Phacelia (bijenvoer) dat de tuin in een zee van lila-paarse bloemen veranderde. De geur was heerlijk en lokte massa’s bijen en hommels.
De Phacelia was wel ook weer vrij snel uitgebloeid: ik wist op voorhand dat het een komen en gaan van verschillende bloemen zou zijn.
Dat is het voordeel van een zaadmix. De planten zijn zo geselecteerd dat je het hele seizoen bloemen hebt.
Een bloem die bloeit in mei is er niet meer in september. Die plek wordt dan wel ingenomen door een andere plant later op het jaar.
Hoogtepunt voorbij einde zomer
Eind juli had ik het gevoel dat de bloemenweide over z’n hoogtepunt heen was.
De bloei werd minder uitbundig en er stonden ook al veel dorre planten tussen. Ik hou van losse beplanting, maar voor een voortuin oogde het soms net iets te rommelig. Het contrast met de andere tuinen in de buurt was groot.
Het mooie van de bloemenweide is: telkens als je denkt dat het afgelopen is, duikt er toch weer ergens een nieuw bloemetje op. Het Tübinger-mengsel bevat 15 verschillende plantjes dus de diversiteit aan bloemen en planten is groot.
Eind september begon de voortuin plots oranje te kleuren met Goudsbloemen, een bloemetje dat nog niet eerder was verschenen.
Pro:
- Vanuit de living kijk ik rechtstreeks uit op de bloemenweide. Door het lichtinval op verschillende momenten van de dag, zag de tuin er vaak anders uit, omdat bloemen zich naar de stand van de zon draaien.
- Ik heb vaak staan wegdromen met koffie in de hand, kijken naar het gefladder van vlinders of het gezoem van bijen en hommels.
- Door te plukken en vaasjes te vullen in huis, haal je de tuin naar binnen.
Contra:
- Heb je geen kale grond, dan dien je eerst graszoden te verwijderen. Dit is arbeidsintensief, dus begin best klein. Een vierkante meter is al genoeg voor een groots effect.
- In mijn bloemenweide waren nog veel kale plekken te zien. Vanop een afstand gezien viel dit minder op. De tuin was niet altijd Instagram-waardig.
- De dorre planten van een bloemenweide moeten opgeruimd worden in oktober. Nadeel is dan dat ik deze winter tegen een zwarte vlakte in mijn voortuin kijk.
- Als ik opnieuw bloei wil volgend jaar, dien ik opnieuw te zaaien. Sommige plantjes zullen wel terugkomen, maar minder uitbundig.
Conclusie:
Een volwaardige bloemenweide in mijn voortuin is maar een paar maanden per jaar mooi. Het geheel komt snel onverzorgd over. Daarom kies ik voor een ander soort beplanting. Zie dit artikel.
Ook interessant om te lezen:
Hoe een bloemenweide aanleggen