Tijdens mijn studiereis naar Berlijn had ik de eer om de tuin van Karl Foerster te bezoeken, een pionier op het gebied van vaste planten en tuinontwerp. Zijn invloed op mijn plantenkeuzes is nog steeds merkbaar, vooral zijn nadruk op weelderigheid en natuurlijkheid.








Foerster was een groot voorstander van het gebruik van inheemse planten en natuurlijke landschappen in tuinontwerp. Zijn filosofie, die seizoensgebondenheid benadrukt, heeft een blijvende invloed gehad op de moderne tuinarchitectuur.
De tuinkamers van Karl Foerster zijn een prachtig voorbeeld van zijn werk. Deze tuinkamers creëren architecturale ruimtes die naadloos opgaan in de natuurlijke omgeving.
De bekende Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf, die ik ook bewonder, werkt volgens de methode van Karl Foerster. Oudolf’s ontwerpen, die dezelfde nadruk leggen op seizoensgebondenheid en het gebruik van inheemse planten, tonen hoe Foerster’s filosofie blijft voortleven en moderne tuinen blijft inspireren.
Mijn bezoek aan Karl Foerster’s tuin was een inspirerende ervaring. De weelderigheid en natuurlijkheid van zijn plantkeuzes blijven een bron van inspiratie voor mijn eigen werk als tuinontwerper.
Andere bezienswaardigheden op onze tuinreis in Berlijn:
1. Tempelhof: voormalige luchthaven omgetoverd tot een gigantisch stadspark.
2. Prinzessinnengärten Moritzplats: urban jungle op braakliggend terrein in hartje Berlijn.
3. Nieuwe St. Jacobi-begraafplaats: groene oase op een voormalige begraafplaats.
4. Villa Max Liebermann: prachtige tuin aan de Wannsee.
5. Karl Foerster Tuin: inspirerende tuin van de beroemde kweker. (deze pagina bekijk je nu)
6. Park am Gleisdreieck: oud rangeerstation omgetoverd tot een uniek park.
7. East Side Gallery: ’s Werelds langste openluchtgalerie, langs de Berlijnse Muur.