Een voormalig kerkhof is omgevormd tot een levendige gemeenschapstuin.
Niemand verwacht deze oase midden in Kreuzberg. De nieuwe St. Jacobi-begraafplaats in Berlijn is een goed voorbeeld van hoe oude begraafplaatsen opnieuw gebruikt kunnen worden. Sinds 2016 worden er geen nieuwe begrafenissen meer toegestaan, en bestaande grafrechten worden niet verlengd.
Hierdoor is er ruimte ontstaan voor nieuwe ontwikkelingen, zoals een gemeenschapstuin. De bestaande graven staan in hoog gras en zijn overwoekerd door bomen. Van strakke paden en verharding is hier geen sprake.
Grafstenen liggen schots en scheef in het lange gras, wat een bijzondere sfeer creëert.
Deze initiatieven laten zien hoe begraafplaatsen prachtige oases van rust en gemeenschap kunnen worden in stedelijke gebieden. Tuinbouwdeskundigen, kunstenaars en buurtbewoners zetten hun schouders onder dit sociale en educatieve project.
Hier worden compostworkshops, kookdemonstraties en kunst- en cultuurevenementen georganiseerd. We kregen zelfs een demonstratie van een imker te zien.
De nadruk ligt op inclusiviteit en toegankelijkheid. Iedereen, ongeacht achtergrond, leeftijd of vaardigheden, is welkom. Dit heeft een levendige gemeenschap gecreëerd.
De gemeenschapstuin maakt een losse indruk, met materialen die overal rondslingeren. Het is een echte urban jungle. Opgeruimd is het niet, maar dat creëert juist schuilplekken voor insecten en vogels.
Andere bezienswaardigheden op onze tuinreis in Berlijn:
1. Tempelhof: voormalige luchthaven omgetoverd tot een gigantisch stadspark.
2. Prinzessinnengärten Moritzplats: urban jungle op braakliggend terrein in hartje Berlijn.
3. Nieuwe St. Jacobi-begraafplaats: groene oase op een voormalige begraafplaats. (deze pagina bekijk je nu)
4. Villa Max Liebermann: prachtige tuin aan de Wannsee.
5. Karl Foerster Tuin: inspirerende tuin van de beroemde kweker.
6. Park am Gleisdreieck: oud rangeerstation omgetoverd tot een uniek park.
7. East Side Gallery: ’s Werelds langste openluchtgalerie, langs de Berlijnse Muur.