Een van de meest indrukwekkende locaties in Berlijn vind ik Tempelhof, de voormalige luchthaven van Berlijn.















Sinds de sluiting in 2008 is het omgetoverd tot een gigantisch stadspark van 380 hectare, groter dan Central Park in New York.
Je kunt er wandelen, fietsen, skaten en zelfs tuinieren. Aan de rand van het park hebben buurtbewoners kleine volkstuintjes gecreëerd met oude pallets en gevonden materialen. Het is een vrolijke verzameling van bloemen, groenten en onkruid. Bijna alle tuintjes hebben ook een zitbankje.
De gemeenschapstuin, Allmende-Kontor, wordt beheerd door een groep van 700 mensen die samen 300 perceeltjes onderhouden. Het feit dat dit park behouden blijft als niet-commerciële publieke ruimte, ondanks de druk van vastgoedontwikkelaars, is een ware prestatie.
Wat opvalt is dat er nauwelijks bomen staan, waardoor er in de zomer geen beschutting is. Je voelt je heel nietig op zo’n grote open oppervlakte.
De tuiniers mogen niet spitten omdat de grond mogelijk nog explosieven bevat uit de tijd dat Tempelhof werd gebruikt door het Nazi-regime.
Het terrein is nooit volledig ontmijnd. Na de Tweede Wereldoorlog controleerden de VS het gebied tot 1997, waardoor de bodem ook vervuild kan zijn door het vliegverkeer. Om deze redenen moeten de tuiniers in bakken tuinieren.

Andere bezienswaardigheden op onze tuinreis in Berlijn:
1. Tempelhof: voormalige luchthaven omgetoverd tot een gigantisch stadspark. (deze pagina bekijk je nu)
2. Prinzessinnengärten Moritzplats: urban jungle op braakliggend terrein in hartje Berlijn.
3. Nieuwe St. Jacobi-begraafplaats: groene oase op een voormalige begraafplaats.
4. Villa Max Liebermann: prachtige tuin aan de Wannsee.
5. Karl Foerster Tuin: inspirerende tuin van de beroemde kweker.
6. Park am Gleisdreieck: oud rangeerstation omgetoverd tot een uniek park.
7. East Side Gallery: ’s Werelds langste openluchtgalerie, langs de Berlijnse Muur.