Wat is mixbeplanting?

Een mixbeplanting is een prachtige toevoeging aan elke tuin. Deze aanpak bootst het effect van een bloemenweide na, maar dan met vaste planten. Dit wordt ook wel vaste plantenbloemenweide genoemd.

Het sluit aan bij het concept van ‘perennial gardens‘, zoals in de kijker gezet door tuinontwerper Michael King.

De mixbeplanting bestaat uit vier belangrijke soorten planten:

  • siergrassen
  • vaste planten
  • bloembollen
  • halfheesters

Wat maakt mixbeplanting zo bijzonder?

Laten we eens naar de voordelen kijken:

  • Geschikt voor elke tuin: deze bloemenweide kan zelfs op een kleinere oppervlakte worden aangelegd, waardoor het ideaal is voor tuinen van verschillende grootte. Het is belangrijk om niet je hele tuin hiermee te vullen, want elke tuin heeft ook rustpunten nodig.
  • Wintersilhouet: zelfs in de winter blijft deze bloemenweide aantrekkelijk door het opvallende silhouet van de planten.
  • Diversiteit in bloei: verschillende planten bloeien op verschillende tijdstippen en vertonen diverse bloeivormen, waardoor de tuin het hele jaar door kleurrijk is.
  • Mix van 2 beplantingstypes, namelijk prairie en Oudolf: het combineert de beste kenmerken van de prairie en de ontwerpstijl van Piet Oudolf, wat resulteert in een adembenemend landschap.

Maar hoe kies je nu de juiste planten?

Hier zijn enkele tips:

  • Begin met siergrassen als basis voor je beplanting. Bij het kiezen van siergrassen, zorg ervoor dat ze niet te hoog worden en een zekere transparantie bieden voor een luchtige uitstraling.
  • Vermijd planten die te dominant groeien, zoals Persicaria, en wees selectief bij het kiezen van Echinacea-soorten.
  • Kies planten met een lange bloeitijd en voeg bloembollen toe voor extra variatie.
  • Vergeet niet om planten met verschillende bladvormen te mixen voor visuele variatie. Een handige tip is om boeken van Piet Oudolf te raadplegen, waarin planten worden ingedeeld op basis van hun bladvorm.
  • Wat je moet vermijden zijn macho beplanting, woekerende siergrassen en fel uitzaaiende siergrassen.
  • Houd de hoogtes van de planten tussen 15-20 cm als minimum en ga niet hoger dan 1m20, met een gemiddelde hoogte van 80-90 cm voor een mooi overzicht.

Hoe een mixbeplanting aanplanten?

Als het gaat om de indeling van de planten, is het belangrijk om te weten dat er geen strikte regels zijn. Planten worden willekeurig door elkaar gemixt, en in tegenstelling tot andere beplantingsvormen, zoals die van Piet Oudolf, zijn er geen “waves” en “clouds” in je border.

Je kunt de planten groeperen in sets van 3 (driehoeksverband) voor een natuurlijk effect, maar af en toe kun je ook groepjes van 2 of 5 maken om het natuurlijke uitzaaien van planten na te bootsen. Het is essentieel dat de planten over de hele border verspreid zijn om het effect van een bloemenweide te creëren.

De formule: 30% siergras, 70% vaste planten

Om te bepalen hoeveel planten je nodig hebt, vermenigvuldig je het aantal vierkante meters van je border met 6. Zo krijg je het benodigde aantal planten.

Houd maximaal 30% van de beplanting als siergrassen en vul de overige 70% aan met vaste planten.

Om te beginnen, schets je je border en teken je deze op schaal 1:50, waarbij 1 cm op je plan overeenkomt met 50 cm in werkelijkheid.

Verdeel de border in vakken van 1 vierkante meter en bereken hoeveel siergrassen je nodig hebt.

Zorg ervoor dat de bolletjes groot genoeg zijn om ongeveer 6 planten per vierkante meter weer te geven, en dat ze dicht bij elkaar staan om het effect duidelijk te maken.

Vergeet niet om symbolen te gebruiken om verschillende planten aan te duiden. Geef grassen bijvoorbeeld aan met een kruisje en vaste planten met bolletjes in verschillende kleuren.

Met deze aanpak en richtlijnen kun je genieten van een prachtige vaste planten bloemenweide in je eigen tuin, die het hele jaar door een lust voor het oog zal zijn. Heb je hierbij hulp nodig, contacteer me dan.