Wat doet een Tuinranger precies, hoe ben ik vrijwilliger geworden en hoe kan je een gratis tuinbezoek krijgen?
Natuurvriendelijk tuinieren met Tuinrangers
Tijdens de pandemie zag ik een oproep om Tuinranger te worden, een initiatief van Vlaanderen. De Tuinrangers zijn vrijwilligers die hun gemeente biodiverser en klimaatrobuuster helpen maken via de tuinen van de inwoners.
Er zijn inmiddels meer dan 100 vrijwilligers actief, opgeleid door Inverde, het opleidingscentrum van Natuur en Bos.
Mijn weg naar Tuinranger
Eerst twijfelde ik of ik wel geschikt zou zijn. Tijdens een lockdown-wandeling raakte ik in gesprek met een buurvrouw die aan het tuinieren was. Ze nodigde me uit voor een rondleiding in haar tuin. We wandelden langs de vele fruitbomen en mediterrane planten.
Ik deelde mijn ervaringen en zij stelde steeds meer vragen over tuinieren. Voor ik het wist, had ik anderhalf uur in haar tuin doorgebracht. Toen besefte ik: dit vind ik leuk! Dus schreef ik me meteen in om Tuinranger te worden. Na mijn aanmelding kreeg ik een opleiding.
Waarmee kan ik je helpen als Tuinranger? En hoe ziet een tuinbezoek eruit?
- Tijdens een bezoek van een uur geven we tips en adviezen over planten en kleine ingrepen met een groot effect, zonder dat je de hele tuin opnieuw hoeft aan te leggen.
- Leer hoe je overwinterings- en schuilplekken voor nuttige insecten en dieren kunt inrichten of gebruik nestkasten en bijenhotels.
- Stel al je tuinvragen, zoals welke planten vlinders en bijen lokken, welke (kleine) boom past in je tuin en hoe je een (fruit)haag plant.
- Krijg advies bij veelvoorkomende problemen, zoals mos in het gazon of een bloemenweide die weinig bloemen geeft.
- Ontvang advies over planten om meer vogels, vlinders en bijen naar je tuin te lokken.
Hoe ziet een tuinbezoek eruit?
- We geven advies door ter plekke bij de tuineigenaar te kijken.
- Elke tuin komt in aanmerking.
- Een tuinbezoek duurt een uur tot anderhalf uur.
- Samen met de tuineigenaar vullen we een checklist in om de wensen in kaart te brengen.
- Aan het einde van het bezoek krijg je een tuinplannetje met daarop de adviezen, nuttige documentatie en een goodiebag.
Waarom ik Tuinranger ben
Ik vind het fijn om anderen te helpen en haal veel voldoening uit mijn tuinbezoeken. Ik heb het gevoel dat ik impact heb en geniet van het uitwisselen van kennis en ervaringen met andere tuinliefhebbers.
Zo leer ik zelf ook veel bij! Onlangs bezocht ik een tuin met een druivenserre. Mijn eigen druivenrank doet het niet goed, dus ik was benieuwd wat ik fout deed. De eigenaar gaf me waardevolle tips over het snoeien en bemesten van druiven. Dit soort informatie uit eerste hand is voor mij van onschatbare waarde.
Tuinrangers in gemeente As
In gemeente As ben ik actief als Tuinranger en heb ik al meer dan 50 tuineigenaars advies gegeven.
Met Tuinrangers hebben we ook een buurtvergroeningsproject gedaan rond bloemenweides & deelden we ook al plantjes uit op een eco-cultureel festival. Geregeld komen we ook samen met andere Tuinrangers en delen we kennis.